Kunniaa vai turhia riskejä
Keväällä 2021 julkaistussa Kriisinhallinnan parlamentaarisen komitean mietinnössä esitettiin suomalaisen kriisinhallinnan ”kunnianhimon tason nostoa”.
Tason nostolla tarkoitettiin aktiivisen ja monipuolisen osallistumisen lisäämistä, vaikuttavuuden parantamista ja toimijoiden välisen yhteistyön lisäämistä. Toisin sanoen osallistujamäärää olisi lisättävä. Ulkoministerin linjauksen mukaan erityisesti Afrikassa.
Afganistanin operaatiosta tuotiin viimeiset 20 suomalaista kotimaahan kesäkuussa. Elokuun lopussa Tasavallan presidentti yhdessä hallituksen kanssa linjasi, että EU:n koulutusoperaatioon Malissa osallistuvien suomalaisten sotilaiden määrää lisätään vuonna 2021 20:en ja tänä vuonna 55:en.
Puolustusministeriöstä arvioitiin, että suomalaisten suurempi joukko Malissa mahdollistaa laajemman toiminnan EU:n koulutusoperaatiossa. Voisimme toimia vähän isompana suomalaisena joukkona, osana kansainvälistä joukkoa. Mali EUTM on koulutusoperaatio eikä tuolloin nähty, että tehtävät muuttuisivat erityisesti vaativammiksi tai vaarallisemmiksi.
Sotilaat kaappasivat vallan
Sotilasjuntta kaappasi vallan itselleen väliaikaishallinnolta Malissa toukokuussa 2021. Loppuvuodesta juntta kertoi päätöksestä kutsua maahan venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkoja.
Malissa on käyty taistelua jihadistikapinallisia vastaan ja apua siihen on saatu Ranskan johtamilta joukoilta. Juntan ilmoituksen jälkeen Ranska teki selväksi, että sen joukkojen taisteleminen vastuuttomien palkkasotilaiden rinnalla olisi kestämätöntä.
Ranskan ulkoministerin ”vihamielisten kommenttien” seurauksena Ranskan suurlähettiläs karkotettiin Malista helmikuussa 2022. Tämän jälkeen Ranskan presidentti ilmoitti Ranskan alkavan vähentää joukkojaan Malissa. Kuusi kuukautta myöhemmin Ranskan armeijan viimeinen yksikkö poistui maasta. Malin operaatiolle Ranskan sotilaallinen panos on ollut suuri.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi tuoreeltaan helmikuussa, ettei Ranskan vetäytymisellä ole suoria vaikutuksia suomalaisten Malin operaatioihin osallistumiseen.
Taisi kuitenkin olla.
Euroopan unionin päätöksellä sotilaallinen koulutusoperaatio Malissa on ollut ”keskeytyksessä” huhtikuusta 2022 lähtien. Keskeytystä on perusteltu Malin sisäisten jännitteiden lisääntymisellä, heikentyneillä turvallisuusolosuhteilla ja venäläisen palkka-armeijayhtiön Wagner-ryhmän läsnäololla. Wagnerin venäläisiä palkkasotilaita on syytetty muun muassa siviileihin kohdistuneista rikoksista.
Työnantajan edustajien mielestä operaation riskit eivät ole niin oleellisesti muuttuneet, että palvelussuhteen ehtoihin olisi tarvetta tehdä muutoksia. Koulutusoperaatio on keskeytyksessä. Liikkumista tukikohdan ulkopuolelle on rajoitettu. Riskejä on näin vähennetty. Henkeä vaarantava uhka on silti suuri. Malissa palvelee 16 suomalaissotilasta. Määrää ei ole lisätty. Onneksi.
Lehden etusivulleOnko tällä operaatiolla enää toimintaedellytyksiä?