Siirry sisältöön

Sotilasaikakauslehti

4/2022 Kolumnit

Naapurimaissa arvostetaan Nato-tehtäviä

Tanskan ja Norjan edustajat painottavat, että Nato-tehtävien palvelussuhteen ehtojen tulee olla kannustavat. Tässä vaiheessa Suomen tulee panostaa ehtoihin, koska jälkeenpäin se on vaikeata. Nato-tehtävät kiinnostavat varmasti aluksi. Innostus (3–4 vuotta kestäviin) tehtäviin ei saa myöhemmin kuitenkaan laskea. Tanskassa ja Norjassa tehtäviin hakeudutaan vapaaehtoispohjalta. 

Puolustusvoimissa on tällä hetkellä kolmenlaisia ulkomaan palveluksen ehtoja. Komennettujen ja kurssilaisten ehdot ovat heikommat kuin lähetettyjen. Ulkoministeriössä on yhdet lähetettyjen ehdot.

Ruotsissa sotilailla ja siviileillä on yhteiset ehdot. Nato-tehtävissä tulee pyrkiä yhdenvertaisuuteen. Nato-jäsenyydelle tulee oma rahoitus, joten paketti kannattaa saada mahdollisimman kilpailukykyiseksi. Ratkaisulla on kiire, koska uusia tehtäviä täytetään jo nyt.

Perheen tukeminen on tärkeä asia, jota korostetaan naapurimaissamme. Virossa puolisolle maksetaan ulkomailla minimipalkkaa. Tanskassa puoliso saa korvauksen myös, jos perhe jää kotimaahan. Puolison eläkekorvaus koetaan tarpeellisena. Miettikää itse puolison asemaa. Lähtisitkö ulkomaille kolmeksi vuodeksi sillä ehdolla, että jättäisit urasi ja eläke ei kertyisi?

Rekrytoinnin osalta merkittävä tekijä on myös palkkaus. Tehtävien vaativuutta ei saa missään tapauksessa painaa alaspäin. Kokonaisansio ei saa laskea. Upseeriliittoon on tullut runsaasti viestejä evp-upseereilta. Jokainen yhteyttä ottanut on kritisoinut tarjottua palkkaa, joka ei innosta lähtemään kotimaan tai ulkomaan tehtäviin. Verotuksen jälkeen ei jää mitään käteen.

Kriisiajan reservin käyttö menetetään, jos palkkausta ei paranneta. 

Pohjoismaat nostivat esille myös henkilöstösuunnittelun. Norjassa on avoin hakeutuminen kotimaan ja ulkomaan tehtäviin. Henkilöstösuunnittelussa pyritään urapolkuihin, jolloin Nato-tehtävän osaaminen hyödynnetään kotimaassa. Nato-tehtävien laskentaperusteena käytetään 40–50 henkilöä/kenraalitehtävä. On tärkeätä, että saamme jäsenyyden kautta myös 2–3 uutta kenraalin virkaa. Vertailussa ovat olleet myös sotilasarvot.

Näyttää siltä, että olemme nykyisellä virkakierrolla yhden pykälän jäljessä muita maita. Olemme käyttäneet ulkomaan tehtävissä myös palvelusarvoja, mutta se ei ole niin toimiva ratkaisu kuin oikea ja ajallaan tuleva ylennys.

”Tehtävien vaativuutta ja palkkaa ei saa painaa alaspäin.”

Lehden etusivulle

Muita artikkeleita