Siirry sisältöön

Sotilasaikakauslehti

Toteutuuko Ukrainalle oikeudenmukainen rauha

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi marraskuun puolivälissä, että Venäjän sota Ukrainaa vastaan päättyy aiemmin Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin hallinnon kaudella. Zelenskyi kuitenkin korosti, että ”reilu” rauha on Ukrainalle elintärkeä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle luvan iskeä Venäjän maaperälle amerikkalaisvalmisteisilla aseilla. Yhdysvaltain ja lännen tukea Ukrainalle on kuitenkin vaivannut koko sodan ajan ”liian vähän – liian myöhään”. Lisäksi Ukrainan suorituskykyä on heikentänyt aseiden käyttörajoitukset Venäjän alueelle.

Ukrainan tilanteessa on samoja piirteitä kuin Suomella talvi- ja jatkosodan aikana – suurvallat päättivät, mikä meille oli oikeudenmukaista.

Ukrainan tilanteessa on samoja piirteitä kuin Suomella talvi- ja jatkosodan aikana – suurvallat päättivät, mikä meille oli oikeudenmukaista. Tuolloin lopputuloksena hyökkääjä palkittiin mittavilla alueliitoksilla, väestön tuli siirtyä pois noilta luovutetuilta alueilta, Suomen tuli maksaa hyökkääjälle sotakorvauksia ja tuomita syyttömät sotaan syyllisiksi sekä sotilaallista suorituskykyämme ja liittoutumismahdollisuuksia rajoitettiin.

Yhdysvalloilla on merkittävä rooli rauhan saamisessa. Mediassa julkaistussa America First Policy Instituten raportissa hahmotellaan miten, rauha saataisiin aikaan. Raportin mukaan aselepo perustuisi nykyisiin rintamalinjoihin. Ukraina taivutettaisiin neuvottelupöytään Venäjän kanssa uhkaamalla aseavun lakkauttamista ja vastaavasti Venäjää uhattaisiin Ukrainan aseavun kasvattamisella, mikäli se kieltäytyisi rauhaneuvotteluista. On esitetty myös Ukrainan Nato-jäsenyyspyrkimysten jäädyttämistä, demilitarisoidun alueen luomista Venäjän miehitysalueiden ja Ukrainan väliin sekä Ukrainan asevoimien koon rajoittamista.

Ukrainalle oikeudenmukaisen rauhan yhteydessä Venäjää on vaadittu korvaamaan aiheuttamansa vahingot Ukrainan infrastruktuurille ja sotarikoksiin syyllistyneet tulisi saada tuomituksi. Näin ei taida tulla tapahtumaan.

Näyttää siltä, että länsi hyväksyy Venäjän etupiiripolitiikan. Kaukasuksella Venäjä on jo saanut etupiiriinsä ja hallintaansa Abhasian, Etelä-Ossetian ja Transnistrian kapinallisalueet. Venäjän pyrkimys on kaikin keinoin estää Moldovan ja Georgian EU- ja Nato-jäsenyydet. Georgiassa Venäjä on päässyt tavoitteeseensa lokakuun parlamenttivaaleissa. Venäjämielinen hallitus ilmoitti Georgian keskeyttävän EU-jäsenyysneuvottelut vuoteen 2028 asti.

Lännellä olisi ollut mahdollisuus torjua voimakkaammin Venäjän imperialismi. Tämä olisi edellyttänyt tiukempaa ja yhtenäisempää tukea Ukrainalle sekä vahvempaa informaatiopuolustuskykyä. Venäjän ”punaisten viivojen” informaatiovaikuttaminen on toiminut yllättävän hyvin.

Vaikka suurin osa noista punaisista viivoista onkin ylitetty, Venäjän uhkaukset ovat viivyttäneet länsimaiden päätöksentekoa tehokkaimpien aseiden toimituksista. Lisäksi tiukasti keskusjohtoisena Venäjä on ollut valmis uhraamaan kansalaistensa hyvinvoinnin maan sotatalouden hyväksi. Toistaiseksi pakotteet eivät ole vaikuttaneet Venäjän sodankäyntikykyyn.

Ukrainalle oikeudenmukainen rauha edellyttää länneltä entistä voimakkaampaa poliittista, sotilaallista ja taloudellista tukea sekä pakotteiden kiristämistä, jos halutaan välttää Ukrainalle epäoikeudenmukainen lopputulos.

Martti Lehto

Päätoimittaja

Lehden etusivulle

Muita artikkeleita