Tutustu upseeriehdokkaisiin ja Upseeriliiton hallitusohjelmatavoitteisiin
Suomen puolustuksen uskottavuus lunastetaan eduskuntavaaleissa ja hallitusohjelmassa.
Seuraavaan eduskuntaan tarvitaan turvallisuuspoliittista asiantuntemusta.
Tutustu upseereihin, jotka ovat Upseeriliiton jäseniä ja ehdolla eduskuntavaaleissa.
Helsingin vaalipiiri
Atte Kaleva, Kokoomus
Kapteeni (evp)

Olen kokoomuksen kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu, sotatieteiden maisteri, kapteeni evp. ja eduskunnan parlamentaarisen maanpuolustusverkoston puheenjohtaja. Olen naimisissa ja kahden pienen lapsen isä. Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi 243.
Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi. Katujengeihin ja humanitaarisen maahanmuuton ongelmiin pitää puuttua kovalla kädellä ennen kuin on liian myöhäistä. Naton jäsenenäkin turvallisuutemme perusta on oma uskottava maanpuolustuksemme. Turvallisuudesta ei tingitä.
Vahva talous on hyvinvoinnin perusta ja itsenäisyyden kulmakivi. Velaksi elämisen pitää loppua ja valtion talous tasapainottaa. Suomi on saatava kasvu-uralle. Lähtökohtaisesti jokaisen työikäisen ja -kykyisen pitää tehdä työtä. Työn tekemisen pitää aina olla joutenoloa kannattavampaa.
Yksilönvapaudet ja yhdenvertaisuus ovat keskeinen osa läntistä kulttuuriperintöä. Uudessa maailmanjärjestyksessä niitä haastetaan vahvasti monesta suunnasta. Juuri nyt keskeiset arvomme kaipaavat rohkeita puolustajia.
Lupaan jatkossakin puolustaa eduskunnassa turvallista isänmaata, vahvaa taloudenpitoa, yksilönvapauksia ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.
Mikko Kärnä, Keskusta
Kapteeni (evp)

Olen 42-vuotias toisen kauden kansanedustaja ja monipaikkaisen uusperheen isä. Perheeseeni kuuluu ihana puoliso, kaksi rakasta lasta ja karkeakarvainen mäyräkoira Pyry. Arkeni kuluu pitkälti Helsingissä eduskuntatyön parissa, mutta vapaa-aikaa vietän myös lasteni luona Lapin kodissamme ja varsinaissuomalainen puolisoni sai ylipuhuttua minut myös saaristoelämään Houtskarissa.
Ennen valintaani eduskuntaan olen työskennellyt upseerina Rajavartiolaitoksessa ja kunnanjohtajana Enontekiöllä. Politiikassa minua kiinnostavatkin suuresti ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä sisäinen turvallisuus, mutta koen silti olevani ennen kaikkea yleispoliitikko.
Yksi tärkeimmistä tärkeimmistä
Tulevalla vaalikaudella on uudistettava puolustusvoimien henkilöstöä koskettava työaikalaki niin, että se tukee työssä jaksamista, josta huolehtiminen on kriittinen osa Suomen puolustusvalmiutta. Asia ei ole edennyt neuvotteluteitse, joten siitä on huolehdittava lainsäädännöllisesti.
Suomi liittyy myös pian NATOn jäseneksi. Haluan olla mukana varmistamassa, että meistä tulee jäsenmaa joka huolehtii omasta puolustuskyvystään ja täyttää NATOn velvoitteet. Haluan että Suomesta tulee pohjolan NATO-ystävällisin maa, joka tavoittelee tänne myös omaa tukikohtaa ja harjoittelee kumppaniemme kanssa aktiivisesti. Meillä on osaamista esimerkiksi arktisessa ja asymmetrisessä sodankäynnissä, joka kiinnostaa laajalti maailmalla. Itämeren ja arktisten alueiden painopiste geopolitiikassa tulee kasvamaan ja kehittymään tulevaisuudessa ja meillä on tässä avainrooli.
Meidän pitää myös huolehtia siitä, että olemme varautuneet erilaisiin kriiseihin myös siviilikriisinhallinnan muodossa. Korona-pandemian alussa näimme karulla tavalla kuinka heikossa kunnossa siviilikriisinhallintamme lopulta oli. Paljon on opittu ja kehitetty, mutta ensi kaudella tärkeä tehtävä on tilkitä vielä olemassaolevat aukot. On myös tärkeää huolehtia energiaomavaraisuudestamme sekä huoltovarmuudemastamme. Pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat osoittaneet, että vieraan avun varassa emme voi koskaan täysin olla.
Taistelen eduskunnassa kaiken tämän puolesta.
Voit lukeaa lisää ajatuksistani ja seurata vaalikampanjaani:
Tulevalla vaalikaudella on uudistettava puolustusvoimien henkilöstöä koskettava työaikalaki.
Keski-Suomen vaalipiiri
Tomi Immonen, PS
Everstiluutnantti (evp)

Upseeriliiton esittämät kysymykset herättivät muutamia ajatuksia. Upseerin uran houkuttelevuutta voidaan kehittää palvelussuhteen ehtoja parantamalla. Korvauksen on oltava riittävä, ei pelkästään ajasta, jonka viettää palveluksessa, vaan myös siitä vastuusta, jota tehtävissä kannetaan. Työhyvinvointia ja jaksamista ei voi rahalla ostaa. Palautuminen työstä tapahtuu vain riittävällä vapaa-ajan ja mielekkäästi järjestettyjen työtehtävien yhdistelmällä.
Silmäilin Upseeriliiton tavoitteita tulevalle hallituskaudelle. Muutama kysymys heräsi, kun peilasin niitä 30 vuotiseen upseerin uraani.
Olisiko liitolle eduksi, jos kansanedustajalla olisikin yli 10 vuoden kokemus henkilöstöpäällikön tehtävistä, osallistumista keskitetyn urasuunnittelun valmisteluun sekä yhdessä puolustushaarassa että Logistiikkalaitoksessa? Entäs, jos hänellä olisi henkilöstösuunnittelusta ja palvelussuhteen ehdoista selkeä kuva, koska on näitä normeja laatinut hallintoyksiköille. Lisätään vielä vuosien kokemus kaikkien henkilöstöryhmien tehtävänkuvauksien arviointiryhmistä ja vastuu mm. hallintoyksiköiden työaikanormistosta, niin helpottaisiko se yhteisen sävelen löytymistä mahdollisissa yhteistyöneuvotteluissa?
Valiokuntien kokouksissa, eduskunnan istunnoissa sekä puolueiden välisissä väännöissä olisi paikalla ainakin yksi henkilö, jolla on aidosti kokemusta miten asiat on puolustusvoimien hallintoyksiköissä normitettu. Miltä vaikuttaisi?
Kokemusta rauhanturvatehtävistä sain Libanonista, logistiikan tehtävistä vuosina 1994-95.Kaupan päälle tuli kokemuksena asumista vuoden ajan Lähi-Idässä, islamin varjossa, muslimivaltiossa.
Edellä mainittuja kokemuksia olin kouluttamassa kansainvälisillä UNMOC- ja UNLOC-kursseilla Suomessa ja Norjassa.
Vanhempieni sukujuuret vievät pienille maatiloille Saarijärvelle ja Kivijärvelle. Näiden paikkakuntien elämässä ja “saappaat savessa” pitää siellä yhä asuva laaja suku. Äänekoskesta tuli yksi lapsuuden kotipaikkakunta.
Vaajakoskella kävin yläasteen ja lukion. Kadettikoulusta Keuruulle seitsemäksi vuodeksi Pioneeriaselajin tehtäviin 1989, eli varusmieskouluttaja- ja komppanianpäällikkövaihe uralla. Vuonna 2007 muutin Lahdesta Laukaaseen jolloin Roninmäki ja PVJJK tulivat tutuiksi. Alkoi hallinto- ja henkilöstöpäällikön vaihe uralla, jonka viimeiset 10 vuotta kuluivat Ilmavoimien esikunnan kanslian päällikkönä ja 3.Logistiikkarykmentin hallintopäällikönä.
Tunnen siis tämän maakunnan. Käy alla olevilla sivustoilla, niin sinäkin tunnet minut.
Työhyvinvointia ja jaksamista ei voi rahalla ostaa.
Uusimaa

Henrika Backlund, RKP
kapteeniluutnantti (evp)
Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri (kansantalous) ja Puolustusvoimien upseeri (sotatieteiden maisteri). Suurimman osan työurastani olen tehnyt Uudenmaan prikaatissa ja samalla urheillut maajoukkuetasolla triathlonissa ja seikkailu-urheilussa.
Tällä hetkellä minulla on unelmatyö Finlands Svenska Idrottin pääsiheerinä. Työssäni saan yhdistää rakkauteni urheiluun, johtamisen ja liikuntapoliittisen vaikuttamiseen.
Olen aidosti huolestunut kaikkien suomalaisten heikentyneestä kunnosta ja tilanteesta, johon se vie koko yhteiskuntamme. Siksi olen ehdolla eduskuntaan.
Olin myös upseerina huolestunut varusmiesten heikosta kunnosta sekä upseerien ja muun henkilöstön laskevasta fyysisestä kunnosta. Jos voisin päättää, lisäisin henkilöstön mahdollisuutta liikuntaan ja muuttaisin asenteet tähän liittyen. Hyvä fyysinen kunto on edellytys jaksamiseen upseerin ammatissa.
Hyvä henkilöstöjohtaminen on toinen ydinasia jaksamiseen. Koen, että sodanajan johtaminen oli hyvällä tasolla Puolustusvoimissa, mutta rauhanajan johtamisessa oli paljon parannettavaa. Kannatan ehdottomasti Upseeriliiton hallitusohjelmatavoitetta ”Puolustusvoimien henkilöstöä koskeva työaikalaki on uudistettava”.
Varusmiesyksikössä koin, että hallinnollisen työn määrä kasvoi koko urani aikana valtavasti. Upseerien työn houkuttelevuuden kannalta olisi hyvä vähentää hallinnollisten työtehtävien määrä ja vapauttaa työaikaa varusmiesten kouluttamiseen.
Turvallisuuspoliittisena tärkeänä asiana koen sodanajan kaluston ja materiaalin laadun ja määrän. Haluaisin tässä nähdä vahvemman ja tiiviimmän yhteistyön kotimaisen teollisuuden kanssa.
Olen aidosti huolestunut kaikkien suomalaisten heikentyneestä kunnosta ja tilanteesta, johon se vie koko yhteiskuntamme.

Jarno Limnell, Kokoomus
Majuri (evp), 83. Kadettikurssi
Olen kolmen lapsen perheenisä Espoosta, jolla on hyvä sydän.
Rakastan Suomea ja koko elämäni olen ollut isänmaan palveluksessa. Upseerina puolustusvoimissa, liike-elämän johtotehtävissä sekä professorina ja dosenttina yliopistoissa. Koen, että haluan nyt antaa osaamiseni ja ammattitaitoni Isänmaalle yhteisten asioiden – politiikan – hoitamiseen.
Koulutukseltani on Sotatieteiden tohtori, Valtiotieteiden maisteri ja Upseeri (majuri evp.).
Keskeisimpiä luottamustehtäviäni: Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja ja Laurea-Ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja.
Turvallisuuden varmistaminen on valtion tärkein tehtävä. Tämä edellyttää nopeasti muuttuvassa maailmassa kokonaisturvallisuutta: ulko- ja turvallisuuspolitiikan, maanpuolustuksen, yhteiskunnan toimivuuden, henkisen sitkeyden, kyberturvallisuuden sekä arjen turvallisuuden varmistamista – vahvalla ammattitaidolla ja kokemuksella.
Upseerien jaksaminen lisääntyvässä työssään sekä upseerin uralle hakijoiden määrästä huolehtiminen on keskeisiä teemojani. Upseerien työtä yhteiskuntamme tarvitsee jatkossa yhä enemmän ja tehtäväkenttä on NATO-jäsenyyden myötä monipuolisempi. Tällöin palkkaus-, lainsäädäntö- ja työsuhdeasiat nousevat hyvin tärkeiksi huolehdittaessa upseerien jaksamisesta ja palveluksen menestyksellisestä hoitamisesta. Tälle annan erittäin vahvan tukeni.
Politiikan pitää tuoda suomalaiset yhteen ja ennen kaikkea luoda toivoa tulevaan. On luotava mahdollisuuksia, ylläpidettävä yhteishenkeä ja toimittava yhdessä. Nyt ei ole aika hajottaa, vaan on aika koota ja rakentaa.
Yhdessä tätä maata on rakennettu, ja niin pitää tehdä jatkossakin. Suomen paremman tulevaisuuden vuoksi.
Turvallisuuden ammattilainen, sivistyneellä sydämellä, teknologian taitaja.
Olen vaalien turvallisin valinta.
Yhteystiedot: jarno(at)jarnolimnell.fi, p. 040 5276 173
Pekka Toveri, Kokoomus

Kenraalimajuri (evp)
Olen Puolustusvoimista 36 vuoden palveluksen jälkeen reserviin siirtynyt tuusulalainen 61-vuotias kenraalimajuri. Palvelus päättyi 2020 lopussa Pääesikunnan tiedustelupäällikkönä. Reservissä olen jatkanut työntekoa yksityisyrittäjänä, tutkijana ja MPKK:n ye-oppilaiden mentorina sekä huolehdin useammasta luottamustehtävästä.
Turvallisuustilanteen muutos on viime vuosina ollut valtaisaa, suurimman ongelman ollessa väkivaltainen ja arvaamaton Venäjä. Useat niistä uhkakuvista, joita kokonaismaanpuolustusta suunniteltaessa pohdittiin eri viranomaisten kanssa, ovat toteutuneet.
Nämä tapahtumat antoivat kimmokkeen pyrkiä eduskuntaan. Uskon, että neljän vuosikymmenen aikana kerätty kokemus ja osaaminen olisivat hyödynnettävissä edelleen Suomen palveluksessa. Natoon liittymisen myötä eduskunnassa tarvitaan jatkossa enemmän puolustuspoliittista osaamista.
Meillä on pitkän aikavälin uhkia, joka edellyttää koko yhteiskuntamme turvallisuuden ja kestokyvyn kehittämistä, niin sotilaallisten että ei-sotilaallisten uhkien torjunnassa. Puolustus, Rajavartiolaitos, poliisi ja oikeuslaitos on resursoitava riittävästi.
Ja tämä resursointi tarkoittaa myös henkilöstöstä huolehtimista. Upseerien määrää tulee lisätä kuormituksen pienentämiseksi. Henkilöstön jaksamiseen tulee kiinnittää huomiota, ei kannata polttaa väkeä loppuun jo perusvalmiudessa. Lisääntyvät kansainväliset tehtävät, harjoitukset ja valmiustehtävät tulee huomioida palkkauksessa, työsuhteen ehdoissa ja tukemalla perheitä nykyistä paremmin, niin että ammatti säilyy kilpailukykyisenä ja houkuttelevana. Virkarakennetta tulee kehittää paremmin vastaamaan kansainvälisiä rakenteita ja entistä vaativampia tehtäviä.
Lisäksi on pidettävä Suomi yhteiskuntana, joka on kansalaisille puolustamisen arvoinen. Tulevaisuutta turvataan pitämällä koulutus ja terveydenhuolto kunnossa. Ei vain rahaa kaatamalla ja jatkuvalla ”kehittämisellä” vaan antamalla työrauhaa ja pitämällä perusasiat kunnossa.
Valtion talous on tasapainotettava, sillä muuten mikään edellä mainittu asia ei toteudu. Eikä se voi tapahtua palkkaverotusta kiristämällä vaan valintoja tekemällä, toimintaa järkevöittämällä ja paremmin suunnittelemalla.
Yhdessä tehden, kaveria jättämättä.
Varsinais-Suomen vaalipiiri
Olavi Jantunen, Keskusta
Kommodori (evp)

Minulle on tärkeää suomalaisten turvallisuus, maamme omavaraisuus, suomalaisten hyvinvointi ja kykymme pitää huolta toisistamme. Tässä ovat keskiössä maamme puolustuskyky sekä laaja omavaraisuus vaikeissakin olosuhteissa. Turvallinen ja mahdollisimman omavarainen Suomi mahdollistaa myös huolenpidon heikommassa asemassa olevista kansalaisistamme.
Turvallisuus on laaja kokonaisuus. Esimerkiksi kyberuhkat, informaatio- ja hybridioperaatiot, ilmastonmuutos, järjestäytynyt rikollisuus, energian saatavuuteen, ruoantuotantoon ja jakeluun sekä vaikkapa puhtaan veden saantiin liittyvät kysymykset ovat haasteita, joihin pitää kyetä vastaamaan kaikissa tilanteissa. On hyvä muistaa, että mahdollisimman korkea omavaraisuus energian – ja elintarviketuotannossa ovat keskeinen ja irrottamaton osa puolustuspolitiikkaamme.
Venäjä on siirtynyt väkivallan tielle. Sopimuksilla ja kansainvälisellä lailla ei ole enää merkitystä Venäjän johdolle. Tässä tilanteessa Suomi haki puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Tämä vahvistaa puolustustamme mutta ei ulkoista sitä. Nyt tarvitaan osaajia Naton rakenteisiin sekä kotimaiseen päätöksentekojärjestelmään. Kokemukseni Naton sekä EU:n operaatioissa, useissa kansainvälisissä tehtävissä Nato-maissa ja tutkintoni Joint Forces Staff Collegesta Yhdysvalloissa sekä palvelukseni Puolustusministeriössä puolustuspolitiikan tehtävissä antavat vahvaa pohjaa osaamiselleni.
Puolustusvoimien resursseista on pidettävä jatkossa entistä parempaa huolta. Naton asettama rahoituspohja 2,0 prosenttia BKT:stä pitää olla lattia, ei katto! Lisäksi henkilöstöön on panostettava enemmän. Henkilöstövaje sekä hallinnollisten tehtävien räjähtäminen käsiin on tapahtunut tosiasia. Upseeriston määrää on lisättävä sadoilla henkilöillä. Lisäksi tarvitaan aliupseereita sekä siviilihenkilöstöä. Rekrytointien onnistuminen edellyttää mm. palkkojen sekä siirtoihin liittyvien tukien tarkastamista. Palkan pitää olla kannustava eikä siirto kotimaassa saa enää jatkossa olla upseerille taloudellinen haaste.
Lisäksi on tarpeen muodostaa kaikille puolustushaaroille valmiuspäiväraha sotilaille, jotka toimivat tai lähetetään maavoimallisiin valmiustehtäviin. Valmiuspäivärahan korvaustaso pitäisi olla hälytys- tai valmiustehtävään lähetetylle ammattisotilaalle vastaavat kuin meripalvelurahalla tai ainakin sotaharjoituspäivärahalla.
Upseeriston määrää on lisättävä sadoilla henkilöillä.
Ennakkoäänestys kotimaassa:
keskiviikko 22.– tiistai 28.3.2023
Ennakkoäänestys ulkomailla
keskiviikko 22.– lauantai 25.3.2023
Vaalipäivän äänestys
sunnuntai 2.4.2023
kello 9.00–20.00
Puolustusvoimien henkilöstön suorituskyky takaa turvallisen Suomen
