Siirry sisältöön

Julkisen sektorin akavalaisilla edelleen valmius neuvotella työmarkkinamallista – ”Palkoista päättäminen lailla olisi jäätävän huono vaihtoehto”

20.3.2024

Julkisalojen akavalaiset ovat yhä valmiita tarttumaan neuvotteluihin työmarkkinamallista.

– Onhan tämä turhauttavaa, että neuvotteluja työmarkkinamallin aloittamisesta ei synny päätöstä ja että samaan aikaan valmistellaan lakiesitystä vientimallista, toteaa lähes 200 000:ta palkansaajaa ja 35:tä liittoa edustavan pääneuvottelujärjestö JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

JUKO painottaa, että se on edelleen valmis aloittamaan neuvottelut niitä haluavien kanssa.

– Julkiselle sektorille ja naisvaltaisille aloille palkoista päättäminen lailla olisi jäätävän huono vaihtoehto, siksi olemme pyrkineet edistämään neuvottelutietä jo kuukausia.

Hallituksen palkkamalli hyydyttäisi julkisen sektorin

JUKOn va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen muistuttaa, että hallituksen työmarkkinamallissa vientialojen korotukset määrittelisivät myös muiden alojen palkankorotukset.

– Jos hallituksen ehdotus lakiin säädetystä mallista toteutuu sellaisenaan, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Hallituksen lakiehdotusta vientivetoisesta työmarkkinamallista valmisteleva työryhmä aloitti työnsä helmikuun alussa. Sen on määrä työskennellä toukokuun loppuun, jonka jälkeen vuorossa on lausuntokierros. Akavalaisia liittoja ryhmässä edustaa Akavan edunvalvontajohtaja Ville Kopra.