Siirry sisältöön

NATO.OTAN vastaan hyvän tehtävän

28.4.2022

Puolustusliitto Naton jäsenhakemus jätetään todennäköisesti seuraavien viikkojen aikana. Kaikki eivät vielä ymmärrä, että jäsenyydestä tulee puolustusministeriölle ja Puolustusvoimille ykkösjuttu.

Tarvitsemme jo nyt resursseja lisääntyviin kansainvälisiin tehtäviin. Hakemuksen jättämisen jälkeen tarpeet kasvavat nopeasti. Jäsenyys edellyttää osaavaa henkilöstöä ja houkuttelevat palvelussuhteen ehdot.  

Kaikki meistä eivät ole aina ymmärtäneet kansainvälisten tehtävien merkitystä. Olen kuullut viime vuosien aikana tokaisuja, että ”heillä on kaikki hyvin” ja ”tehtävät ovat palkintomatkoja”. Onneksi näitä kapeasti ajattelevia on joukossamme yhä vähemmän, sillä painopiste muuttuu jatkossa kansainvälisten tehtävien eduksi. Upseerit ovat jäsenkyselymme mukaan vankasti Nato-jäsenyyden kannalla.  

Olen vaihtanut ajatuksia liittoutumisesta Nato-maiden kollegoiden kanssa. Minulla on tullut selväksi, että tehtäviin lähdetään pääosin vapaaehtoispohjalta. Kansainväliset ja kotimaan tehtävät ovat osa henkilöstösuunnittelua, mutta tehtäviin haetaan avoimesti. Avoimuus on tärkeätä motivaation kannalta.

Kansainväliset tehtävät on saatava mukaan urapolkuun.

Jos aiomme saada Natosta merkittäviä tehtäviä, ehdokkaiden on oltava meritoituneita. Kansainvälisen tehtävän osaaminen on myös hyödynnettävä kotimaassa.  

Evp-upseerit – kriisiajan reservi  

Meillä on kokeneita evp-upseereita, joita varmasti hyödynnetään tässä tilanteessa. Heidän palkkauksensa piutää olla kunnossa ja tehtävät arvioitu samalla mittarilla kuin virassa olevien. Mihinkään palkkojen säästöön tai alennusmyyntiin ei ole varaa.

Evp-upseerit ovat hyvä kriisiajan reservi Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa. Heidän käyttöarvoaan ei ole vielä huomioitu riittävästi.  

Perhe ja puoliso huomioitava 

Merkittävä tehtävien kiinnostavuutta lisäävä tekijä on kannustavat palvelusuhteen ehdot. Puolisolle oman uran jättäminen on tällä hetkellä vaikea asia. Kaikki eivät saa virkavapaata ja välivuodet työelämästä vaikuttavat eläkkeeseen. Naapurimaissamme tuetaan perheen mukaan ottamista merkittävillä korvauksilla. Meidän tulee olla tässäkin asiassa Nato-yhteensopivia eikä etsiä säästöjä ykköstehtävästämme.  

Nato-yhteensopivuus ulotettava myös upseerin perhetilanteeseen.

En pidä järkevänä, että kiistelemme enää siitä, joutuuko upseeri maksamaan oman muuttonsa, saako hän kohdemaassa käyttöönsä auton tai onko hän heikoimmilla komennettujen ehdoilla kansainvälisessä tehtävässä. Naapurimaissa ei ole tällaisia ongelmia. Nyt lisäbudjetin myötä meillä on rahaa laittaa nämäkin asiat kuntoon yhdessä työnantajan kanssa. 

Perusasiat kuntoon heti

Kansainvälisen avunannon lainsäädännön yhteydessä vuonna 2017 keskusteltiin pakollisuudesta ja palvelussuhteen ehdoista. Viime vuonna nähtiin, että Afganistanin suojausoperaatio meni hyvin. Joukko oli vapaaehtoinen ja palvelussuhteen ehdot toimivat. Operaation jälkeiseen palautumiseen tulee kuitenkin jatkossa keskittyä enemmän.  

Upseeriliiton liittovaltuusto keskusteli Natosta ja ehdoista 28.4. kevätkokouksessa. Saimme selkeän henkilöstöä on aivan liian vähän ja kansainvälisten tehtävien palvelussuhteen ehdot on oltava jatkossa houkuttelevat.