Siirry sisältöön

Pohjoismaiden upseerijärjestöt ovat huolissaan henkilöstön pysyvyydestä

19.3.2024

Pohjoismaiden upseerijärjestöjen yhteistyö syvenee entisestään, kun kaikki Pohjoismaat ovat nyt puolustusliitto Naton jäseniä. Yhteinen huoli edunvalvontajärjestöissä on puolustusvoimissa työskentelevän henkilöstön sitoutuminen tehtäviinsä.

Pohjoismaiden upseerijärjestöjen muodostama Nordic Officers Alliance NOA kokoontui viime viikolla historiallisissa merkeissä Naton päämajassa Brysselissä, kun kaikki Pohjoismaat ovat nyt puolustusliiton täysjäseniä.

– Odotamme pohjoismaisen yhteistyön syvenevän tulevina vuosina. Edunvalvonnan osalta lisäämme vuorovaikutusta upseerijärjestöjen kanssa, kertoo Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

NOA edustaa yhteensä 30 000 upseeria Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Järjestöjen mukaan niin jokaisen maan kansallista, mutta myös yhteistä puolustusta on vahvistettava. Puolustus tarvitse hyvävoimaisia sotilaita nyt ja tulevaisuudessa.

-Yhteistä on myös huoli henkilöstöstämme ja erityisesti tekijöistä, jotka vaikuttavat henkilöstömme suorituskykyyn. Henkilöstön eteen on tehtävä konkreettisia toimia, jotta ammattisotilaat pysyvät palveluksessa, muistutetaan järjestön antamassa julkilausumassa:

Nordic Officers Alliance NOAn puheenjohtajat vierailivat Naton päämajassa maaliskuun puolivälissä.. NOAn kaikki pohjoismaiset jäsenmaat ovat nyt myös Nato-maiden täysjäseniä.

Statement Nordic Officers Alliance (NOA) – March 2024:

NOA have held the half-year meeting in Brussels with the presidents from the 6 unions participating in the cooperation. This meeting was a historical meeting, with all Nordic countries fully members in NATO. The meeting also included a visit to the NATO Headquarter.

The presidents agreed on three important points.

  1. The need of cooperation among the Nordic countries will increase in the coming years, and we expect our governments to continue this cooperation for the coming years.
  2. Furthermore, we agreed upon the need of strengthening all our countries and our collective defence forces.
  3. And at last, we are all concerned about personnel situations in the defence forces in our countries, and especially the lacking ability to retain personnel in service. In this perspective it also needed to discuss salary issues.

Since NATO is not stronger than the weakest link in the chain, these issues must also be addressed by our governments.

Nordic Officers association NOA (Nordiske Officerers Association) jäsenjärjestöt

Ruotsi: Officersförbundet

Norja: Norges officers- og specialistsforbund, BFO (Befalets Fellesorganisasjon)

Tanska: HOD (Hovedorganisationen af Officerer i Danmark),

Suomi: Upseeriliitto, Päällystöliitto