Siirry sisältöön

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: Naton rakenteisiin tarvitaan kokeneita upseereita

4.6.2022

Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittää upseereita heidän asiantuntemuksestaan ja esimerkin näyttämisestä turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksessa. Upseerien asiantuntemusta sekä kokeneita upseereita tarvitaan myös Nato-prosessin edetessä, kirjoittaa presidentti Niinistö tervehdyksessään Upseeriliiton, Jääkärisäätiön, Kadettikunnan sekä Suomen Reserviupseeriliiton muodostamalle yhteistyöelimelle.

”Puolustusvoiman lippujuhlaa vietetään historiallisessa hetkessä. Euroopassa on jälleen sota ja kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän perusteet ovat koetuksella. Maamme poliittinen johto on tehnyt merkittävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun.

Nato-aakkoset taipuvat jo upseereiltamme. Kalustomme ja toimintatapamme ovat yhteensopivia Naton kanssa. Olette tehneet suuren työn tässä yhteensovittamisessa, kun Suomi on tiivistänyt yhteistyötään puolustusliiton kanssa koko rauhankumppanuuden ajan.

Seuraava askel siintää edessä. Asiantuntemuksenne pääsee taas käyttöön, kun prosessi etenee. Edustustomme kasvaa jatkossa kuin myös pääesikunnassa työskentelevien suomalaisten määrä.

Naton rakenteisiin on löydettävä kokeneita upseereita, joita joukostanne löytyy varmasti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Suomessa ei ole koskaan ummistettu silmiä puolustuskyvyn suhteen. Yleiseen asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin pohjautuva puolustuksemme on ihailun kohteena muualla maailmassa. Takanamme on päätös hävittäjäinvestoinneista sekä puolustusmäärärahojen lisäykset. Valmiutemme on kohdallaan. Ja niin on oltava, sillä olemme itse päävastuussa puolustuksemme järjestämisestä, vaikka saisimme tukea liittolaisilta.

Haluan kiittää upseereitamme esimerkin näyttämisestä vaikeina aikoina. Olette esiintymisellänne ja asiantuntemuksellanne rauhoittaneet julkista keskustelua. Suomalaiset ovat voineet hyvillä mielin luottaa siihen, että puolustusvoimat ovat ajan tasalla.

Yhdessä olemme selvinneet tähän asti ja yhdessä selviämme myös huomenna.”

Ville Viita luki ylipäällikön tervehdyksen. Juhlapäivällisvieraina Katajanokan Kasinolla oli mm. kansanedustaja Mari-Leena Talvitie ja aikaisempia Puolustusvoimien komentajia.
Suomen Marsalkka Mannerheimin maljan kohotti amiraali Juhani Kaskeala. ”Marsalkan hopeatorvet” soitti Kaartin soittokunnan torvitrio.