Upseeritaustaiset kansanedustajat kirittävät Upseeriliiton edunvalvontaa: ”Ilman motivoitunutta upseeristoa Suomi ei voi olla esimerkillinen Nato-maa”
Suomen on oltava esimerkillinen ja lisäarvoa tuova Nato-maa, todettiin Upseeriliiton liittokokousta edeltävässä kansanedustajapaneelissa. Suomi viestii olevansa esimerkillinen jäsenmaa Nato-tehtävissä olevan henkilöstönsä kautta.
-Jotta annamme kuvan, että Suomi hoitaa tonttinsa ja tuo lisäarvoa puolustusliittoon, suomalaisen Nato-henkilöstön laadun on oltava hyvä ja määrän riittävä, linjasi kenraalimajuri (evp), kansanedustaja Pekka Toveri (kok.).
Myös majuri (evp), kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.). painottaa, että tyytyväinen ja motivoitunut upseeristo on tässä kokonaisuudessa aivan välttämätön.
Upseeriliittokin on korostanut motivoivien palvelussuhde-ehtojen tärkeydestä käytyään jo vuoden verran neuvotteluja Naton komentorakenteen palvelussuhde-ehdoista – tuloksetta.
-Laitetaan neuvottelut vaihdoin maaliin, että päästään keskittymään itse asiaan, Limnéll hoputtaa.
Everstiluutnantti (evp), kansanedustaja Tomi Immonen (ps.) muistutti lisäksi, etteivät upseerit ole turvaamassa vain omia etujaan.
-Upseeriliitto edustaa neuvotteluissa kaikkia, niin sotilaita kuin siviilejä, joita Suomesta lähtee Nato-töihin. Suomen on annettava heille tukensa.
”Penninlaskenta järjestykseen”
Edelleen junnataan myös Naton komentorakenteen palkkausneuvotteluissa. Molempien neuvottelujen osalta keskustellaan rahasta.
-Penninlaskenta pitää laittaa järjestykseen, sillä Puolustusvoimien ja valtion budjetissa kustannukset eivät merkitse mitään, Toveri toi suhteellisuudentajua.
Lakeja tarkennettava ja resursseja lisättävä
Paneelistien mukaan maanpuolustuksen isoista linjoista ollaan eduskunnassa nyt samalla kartalla, vaikka toki turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ”eri sävyjä löytyykin”.
Liittokokouksen paneelissa upseeritaustaiset kansanedustajat Tomi Immonen (ps.), Jarno Limnell (kok.) ja Pekka Toveri (kok.) kommentoivat myös tämänpäiväistä turvallisuuspoliittista tilannetta.
He panisivat koko itärajan kiinni ja lopettaisivat Venäjän rajalle masinoimien turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen idän raja-asemilta.
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen kanta hallituksen kaavailemiin itärajan entistä kireämpiin rajoitustoimiin herätti kansanedustajissa kritiikkiä. Toverin mukaan oikeuskanslerin kanta merkitään pöytäkirjaan, mutta se ei tarkoita, etteikö hallitus voisi toimia.